Μπιλιάρδο info.gr. Τα πάντα για το Μπιλιάρδο

ΤΟ ΜΠΙΛΙΑΡΔΟ

ΜΠΙΛΙΑΡΔΟ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΠΙΣΩ

Μπιλιάρδο παραλλαγές

Μπιλιάρδο παραλλαγές

Το μπιλιάρδο σε γενικές γραμμές μπορούμε να το χωρίσουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες παιχνιδιών. Στα παιχνίδια καραμπόλας (Carom) που είναι η ομάδα των παιχνιδιών του μπιλιάρδου που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε γαλλικο μπιλιάρδο. Και στα παιχνίδια με τρύπες - τσέπες (Pocket), που συνήθως αποκαλούμε αμερικάνικο μπιλιάρδο.


Τα παιχνίδια καραμπόλας του γαλλικού μπιλιάρδου παίζονται σε τραπέζια χωρίς τρύπες με τρείς μπάλλες δυο άσπρες και μια κόκκινη (Σπανιότερα περισσότερες και άλλα χρώματα) και ο σκοπός του παιχνιδιού είναι η επίτευξη της υψηλότερης βαθμολογίας σε καραμπόλες που γίνονται όταν η λευκή μπάλα χτυπά τις άλλες δύο μπάλες σε διάφορους συνδυασμούς. Οι πιο γνωστές παραλλαγές του γαλλικού μπιλιάρδου είναι το ελεύθερο μπιλιάρδο, το balkline και οι τρίσποντες. Αυτά τα παιχνίδια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ευρώπη και σε αρκετές χώρες του κόσμου, αλλά παίζονται σπάνια στην Αμερική.

Τα παιχνίδια τσέπης - τρύπας που όπως είπαμε είναι γνωστά και ως αμερικάνικο μπιλιάρδο, παίζονται σε ένα τραπέζι με τσέπες -τρύπες. Οι τρύπες αυτές είναι θήκες έξοδοι από το τραπέζι του μπιλιάρδου που πρέπει οι παίκτες με κατάλληλα χτυπήματα να οδηγήσουν τις μπάλες του μπιλιάρδου. Οι τρύπες είναι 6 μια στην κάθε γωνία του τραπεζιού του μπιλιάρδου και από μία στην μέση της μεγαλύτερης πλευράς του. Τα πιο δημοφιλή παιχνίδια του αμερικάνικου μπιλιάρδου είναι το ελεύθερο και το οκτάμπαλο τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλο το κόσμο.

Μια εκδοχή του αμερικάνικου μπιλιάρδου με τις τρύπες είναι το σνούκερ αλλά είναι αγαπητό μονάχα στην Αγγλία και δεν περιλαμβάνεται στις διεθνείς παραλλαγές του αμερικάνικου μπιλιάρδου.

Το γαλλικό και το αμερικάνικο μπιλιάρδο είναι οι βασικότερες παραλλαγές του μπιλιάρδου και γιαυτό το λόγο τους έχουνε αφιερώσει ξεχωριστές κατηγορίες στο billiardinfo.gr.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΜΠΙΛΙΑΡΔΟ

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΜΠΙΛΙΑΡΔΟ

ΜΠΙΛΙΑΡΔΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ - ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ

Το www.billiardinfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στο Μπιλιάρδο. Τα πάντα για το online Μπιλιάρδο.

WWW.BILLIARDINFO.GR © ΜΠΙΛΙΑΡΔΟ INFO.GR